вторник, 8 септември 2009 г.

ПРЕДИ СТАРТА НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА -ТЕНДЕНЦИИ И АКЦЕНТИ
















Без промени в образователната мрежа по отношение на оптимизацията , започва новата учебна година в Силистренска област. Това обяви на пресконференция Велико Георгиев , началник на РИО на МОН. На територията на областта няма да има закрити училища , за разлика от миналата година , когато оптимизацията бе драстична със закриването на 13 училища и три обслужващи звена.
Така новата учебна година ще бъде тържествено открита на 15 септември в общо 50 училища в областта , в които по предварителни данни ще се обучават близо13 хиляди ученици.
Велико Георгиев изрази категорчното становище на инспектората и образователното ведомство , че училища вече няма да се закриват по финансови причини , а само в случаите , в които демографските причини и намаления брой на децата не позволяват функционирането на дадено учебно заведение.
Особено внимание ще се обърне тази година на средищните училища, които са на специален статут по отношение на финансирането. Очаква се техния брой през новата учебна година в Силистренско да нарастне с нови 5 до 28 -общо.
И тази година се запазва отрицателната тенденця по отношение на броя на първокласниците. По данни на този етап те са общо 1015 за цялата област , или с 34 по-малко в сравнение с миналата учебна година. Най-голямо намаление се наблюдана в община Силистра , уточни Велико Георгиев , но не представи конкретна цифра.
Очаква се близо 800 да са децата пък в подготвителните групи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар