понеделник, 12 октомври 2009 г.

Отлага се планираната за днес акция в Силистренска област за разпръскване от въздуха на противобясни ваксини

Отлага се планираната за днес акция в Силистренска област за разпръскване от въздуха на противобясни ваксини. Това съобщи за радио Мелодия д-р Венелин Димитров , директор на РВМС -Силистра .
Той уточни , че на този етап няма официално оповестена нова дата за акцията . Очаква се разпореждане от НВМС.
По-рано от НВМС съобщиха , че през този месец започва есенния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници. 6 самолета ще изхвърлят над 1 милион ваксинални примамки на територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен, с изключение на населените места и водоемите.Примамките имат формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
За първи път уникалната за България операция за ваксиниране на хищници от въздуха беше извършена през месец май. Тогава първите 1,1 млн. броя ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите над същите 18 области върху площ от над 55 хил. км. На един квадратен километър се разпръскват по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар