петък, 16 октомври 2009 г.

До края на октомври трябва да бъдат създадени областни съвети за тристранно сътрудничество, съобщи министърът на труда Тотю Младенов

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който вчера гостува в Силистренска област заедно с директорите на основните агенции на министерството, съобщи , че до 26 октомври трябва да бъде получена информация в Националния съвет за тристранно сътрудничество за създаването на областни съвети за тристранно сътрудничество.
Министърът подчерта, че в условията на икономическа криза социалният мир е от решаващо значение.
На проведените в Силистра и в гр. Дулово срещи на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов със служители от системата на министерството, синдикалисти, представители на браншови и работодателски организации бе обърнато внимание, че се предвижда да продължи финансирането на основните програми и повече хора да бъдат включени в регионални програми, които най-добре отговарят на местните условия. Политиката на министерството е през следващата година да бъдат осигурени повече средства за трайни работни места, бе съобщено на срещите. Като положително за страната в условията на криза бе посочено включването на схемите по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Министър Тотю Младенов каза, че правителството е определило условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение на безработни и заети лица по две приоритетни оси на програмата. Предвидени са над 250 милиона лева и ще бъдат обучени около 109 000 души.
Запитан за появилите се в медиите публикации за увеличаване на пенсионната възраст, министър Тотю Младенов припомни свои изявления, че този въпрос “не стои и не се разглежда”. Той каза, че е създаден Консултативен съвет, който да направи пълен анализ за хода на пенсионната реформа през последните десет години. Въз основа на този анализ ще бъдат набелязани дългосрочни мерки.
Подготвят се промени в законите за социално подпомагане и за хората с увреждания и свързаната с тях поднормативна база, бе съобщено на срещите.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри в силистренското село Средище дневен център за възрастни хора с увреждания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар