сряда, 24 февруари 2010 г.

Две фотодокументални изложби за развитието на журналистиката в България и в Силистренския район ще бъдат открити тази вечер в Силистра

Две фотодокументални изложби за развитието на журналистиката в България и в Силистренския район ще бъдат открити тази вечер в художествената галерия в Силистра.
Съюзът на българските журналисти гостува с изложбата “115 години организирано журналистическо движение”.
На сто двайсет и петата годишнина на периодичния печат в Крайдунавска Добруджа и на сто и четирийсетатата годишнина на библиотечното дело в Силистра е посветена изложбата “Медиите в Крайдунавска Добруджа – между три века”. Изложбата е подготвена с материали от фондовете на Регионалната библиотека “Партений Павлович” и Държавния архив в Силистра.
Според исторически свидетелства началото на добруджанския периодичен печат се поставя в Силистра през есента на 1885 година с в. “Време”.
За периода 1885-1900 година в града се списват около 15 вестника и списания. В Силистра се издават и няколко специализирани списания: "Кавал" - първото музикално списание в България с редактор е Карл Махан, "Детинска почивка" - детско илюстративно списание, "Училищна сбирка" - учителско методическо списание. От август 1886 до юли 1887 година в града се издава и месечното литературно списание "Мисъл".

Няма коментари:

Публикуване на коментар