петък, 12 февруари 2010 г.

До есента се удължава карантината заради огнище на класическа чума по дивите свине в местността “Бобла гора” край Тутракан

До есента се удължава карантината заради откритото през миналата година огнище на класическа чума по дивите свине в местността “Бобла гора” край Тутракан.
Очаква се през септември в района да пристигне на проверка мисия на Европейската комисия , за да се реши дали да бъдат отменени ограничителните мерки, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров. Дотогава остава въведената от началото на тази година забрана за лов на всякакъв дивеч в местността.
Остават и определените карантинни зони - три километрова предпазна до тутраканското село Шуменци и десет километрова надзорна, в която са включени селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан. Наблюдават се задните дворове /личните стопанства/. В тази район има големи свинекомплекси. На собствениците са дадени указания за въвеждане на строг санитарно-охранителен режим, каза д-р Венелин Димитров. .Въпреки че от миналата година не са установявани положителни резултати за зараза от проби от убити животни, специалистите смятат, че трябва да се изчака дивите свине да дадат потомство през март, за да се направят допълнителни проверки за наличието на зараза.
За ограничаване на заболяването в Силистренска област и по дунавските острови бяха разпръснати ваксинални примамки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар