вторник, 23 февруари 2010 г.

Продължава санирането на учебни заведения в Силистра

И през тази година общината ще продължи работата си по прилагане на мерки за енергийна ефективност в детските и учебни заведения, съобщиха от общинските дирекции по устройство на територията и по хуманитарни дейности.
Подготвя се документация за кандидатстване по схемата за подкрепа на тази дейност, предвидена в оперативната програма „Регионално развитие”. Очаква се схемата да бъде отворена в края на месец април, но вече са подадени насоките за разработване на проекти. На тази основа е изготвен списък с 9 училища и детски градини, които отговарят на изискванията: да обслужват повече от едно населено място или периферни места в района, както и да отчитат потребности на групи в неравностойно положение и малцинства.
Благодарение на финансиране по различни донорски програми досега само в 2 учебни заведения в Силистра (ОДЗ „Нарцис” и ОУ „Ат. Паисий) са изпълнени 100 % енергийни дейности – подмяна на дограма, отоплителна инсталация, ремонт на санитарни възли и фасади. Частични ремонти са направени в други 8 училища и детски градини.
Окончателният списък на сградите, с които общината да кандидатства за европейско финансиране, ще бъде определен от общинските съветници. Минималната сума на безвъзмездна помощ по схемата за енергийна ефективност в учебните заведения е 500 000 лв., а максималната - 5 млн. лв. с ДДС.
Река Дунав повишава опасно нивото си –има опасност от наводнения
Повишение в нивото на река Дунав е регистрирано в целия български участък, показват данните от бюлетина днес на Агенцията за проучване и поддържане на река ДунавОт агенцията регистрират покачване със 112 см в началото на българския участък при Ново село и тази сутрин водният стоеж е 582 см.Повишение с 89 см е регистрирано и при станция Видин и водното ниво е 600 см.При Русе повишението днес е със седемдесет и три сантимитра , а при силистра с 64 см , като нивото достига 449см.Очакваното повишение за утре при Силистра е с нови 115 см до 564см воден стълб. Критичните нива са на 770 см. , припомнят хидрометелеолозите. Температурата на водата в целия българския участък е около 3 градуса. През следващото денонощие се очаква ново повишение в нивото на реката в целия български участък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар