сряда, 28 юли 2010 г.

Слаб интерес към програмата “Училищен плод “ в силистренско В първите дни на август изтича срока за кандидатстване по програмата

От Държавен фонд „Земеделие” припомнят, че с решение на Министерски съвет от вчера срокът за кандидатстване по европейската схема „Училищен плод” за учебната 2010-2011 г. е удължен до 5 август.
В рамките на приема на заявления по схемата "Училищен плод” през месец юни, 2010 г. в Областната дирекция на ДФ "Земеделие" гр. Силистра са приети общо 8 бр. заявления от кандидати - 2 общини, 3 училища и 3 юридически лица – търговци. Общият размер на исканата помощ е 89 243.91 лв., от която след одобрение ще могат да се възползват 4347 деца от III и от подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и ученици от подготвителен до IV клас включително в държавните, общинските и частните училища в област Силистра.
Заявления по програмата се приемат във всички Областни дирекции на фонда, след като Постановлението на Министерски съвет се обнародва в Държавен вестник. До 31 август е удължен и срокът за одобрение на кандидатите по тази схема.
Потенциалните кандидати по схемата са три групи. В първата влизат учебните заведения. Във втората - еднолични търговци и юридически лица, които са поели задължение към едно или повече учебни заведения за доставка на плодове и зеленчуци, както и одобрени организации на производители. Третата група обхваща общините.
Прилагането на Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет. Общият бюджет по нея за предстоящата учебна година е 7 293 540,67 лева. Целевите групи са деца от трета и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до четвърти клас на общинските, държавните и частните училища. Одобрените детски градини и училища по схемата ще раздават на децата безплатно пресни плодове и зеленчуци в периода от 15 септември - 31 май в 30 учебни седмици – по два пъти седмично. Плодовете и зеленчуците трябва да се разпределят според тяхната сезонност. От плодовете на децата трябва да бъдат раздавани - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.
Пълна информация, както и цялата документация за кандидатстване по схема „Училищен плод” може да откриете интернет страницата на Фонд Земеделие или в Областната дирекция на фонда в Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар