четвъртък, 29 юли 2010 г.

Американци ще дарят градина и училище на Силистра

Американската компания AES, която иска да изгради слънчева централа край Силистра, е обещала да направи на дунавския град няколко значими подаръка в знак на благодарност, съобщи днес кметът на дунавския град Иво Андонов. Предвидената инвестиция от страна на AES е за слънчева централа с обща мощност от 80 мегавата за приблизително 400 млн. долара
Андонов разкри, че американците са дали дума пред него, че ще построят на Силистра една модерна детска градина по абсолютно всички изисквания на ЕС, както и „зелено училище“, което по всяка вероятност ще се намира в близкото до града село Сребърна, където е едноименният резерват. „Това са социални придобивки, от които Силистра има голяма нужда“, каза Андонов. Тези подаръци щели да са в знак на благодарност, но след като проектът стартирал. Андонов изрази надежда, че исканите от американците промени в съответното законодателство ще бъдат направени, за да може да се осъществи инвестицията в Силистра. Според Андонов, ако това не стане, американците щели да се демотивират.
Силистренският кмет разказа още, че с компанията се водели преговори от около година и до този момент местната община е съдействала за издаването на абсолютно всички неоходими разрешителни. „Ние се договорихме също така всички подизпълнители на проекта да са наши фирми, което означава, че ще се разкрият много работни места“, каза Андонов.
Цялата слънчева централа щяла да се разпростира върху близо 2 000 декара, в които влизали бившето гражданско летище на Силистра, както и малки терени в близките села Калипетрово и Ситово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар