сряда, 28 юли 2010 г.

Общините Силистра и Тутракан са неглежирали проблема с борбата срещу комарите, според силистренския губернатор

Областният управител д-р Владимир Янков изиска обяснения от Кметовете на общините Силистра и Тутракан и от Началника на ОУ „Граждaнска защита”- Силистра, заради неизпълнението на указанията на вицепремиера Цветан Цветанов - действията срещу популацията от комари да се извършат в определения за това срок.
Припомняме, нееднократно министър Цветанов, който е и председател на Междуведомствената комисия, (от чийто резерв се отпускат средствата за дейностите по дезинсекция по цялото поречие на Дунав) подчерта важността на общите координирани действия на крайречните общини. За това бе определен срокът 20 – 27 юли. Днес общините Силистра и Тутракан обявиха, че обработката – наземна и въздушна се отлага за 29 и 30 юли.
След като по изрично указание на Заместник министър-председателя, областните управители имат ангажимент да осъществяват стриктен контрол върху дейностите по организацията и изпълнението на процеса, д-р Янков изиска писмена обосновка на решението на общините Силистра и Тутракан.
Позицията на Областния управител, е че „Общините са неглижирали ангажимента си, не са оценили адекватно метеорологичната обстановка и са изпуснали подходящото време за химическа обработка” ( в рамките на срокът 20 – 27 юли). Д-р Янков определя подобно поведение като „неприемливо, поставящо населението в състоянието на заложници на подценена обстановка”.
„Неблагоприятните метеорологични условия и пълноводието на Дунав до сега може и да са били подходящи извинения, но щом останалите общини по протежението на Дунав – до Лом успяха да планират успешно дейностите си - то тогава е резонен въпросът – „Защо общините Силистра и Тутракан не успяха?!”, коментира д-р Янков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар