сряда, 15 септември 2010 г.

Над 90 на сто от първоклсниците в областта през тази учебна година ще бъдат включени в целодневно обучение

По последни данни от РИО на МОНМ в Силистра, към 15 септември, броят на първокласниците в силистренско е 1030, като цифрата е съизмерима с миналогодишния брой първолаци.
В целодневно обучени пък, което през тази година е все още пожелателно, са обхванати 939 от първокласниците. От тях 257 са ежедневно пътуващи към 23-те средищни училища в област Силистра, като за тях вече е започнало предоставянето на средства за обхващане в полуинтернатните групи, уточниха от инспектората.Съгласно постановление на Министерския съвет № 186 (от 7. 09. 2010 г.), към училищвните бюджети до края на 2010 година ще се добавят по 427 лв за всеки от останалите 682-ма, които не са пътуващи или училищата не са средищни. В коментар на постановлението, началника на РИО на МОНМ в Силистра Габриела Миткова, уточни за р. Мелодия, че то цели да избегне двойнно финансиране, тъй като и до сега пътуващите ученици в полуинтернатни групи са получавали средства от държавата.
В тридесет и деветте общински и единадесет държавни училища, тази година ще се обучават общо около 12 300 ученици. В десет училища ,обаче броят на учениците е под 100, а в 16 учебни заведения между 100 и 150 деца. Увеличава се и броят на маломерните паралелки , като през тази учебна година те са общо 102 на брой с недостигащи за пълняемостта им около 430 ученика.
Сред положителните тендинции обаче в образователната система в областта е намаляването на броя на отпадащите от училище ученици, като в сравнение с учебната 2007-2008 година това намаление е почти четирикратно. Значително е намалял и делът на незаместваните часове на отсъстващи учители, като през миналата година в процентно отношение този дял е 96.5
Все по-голям интерес отчитат експертите в РИО на МОНМ и към задочното обучение. През тази учебна година задочно ще се обучават 201 души в осем специалности, в пет професионални училища

Няма коментари:

Публикуване на коментар