сряда, 15 септември 2010 г.

С писмо до министъра на културата Вежди Рашидов силистренските актьори искат оставката на директора на драматичния театър Борислав Ненков

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов синдикалната организация на КНСБ в силистренския драматичен театър настоява за оставката на директора на театъра Борислав Ненков, съобщиха от Регионалния съвет на конфедерацията в Силистра.
Силистренските актьори започнаха и подписка за предотвратяване на ликвидацията на театъра.
Новият устройствен правилник на театъра на практика предвижда ликвидация на културния институт, се казва в писмото до министър Вежди Рашидов. Изпратен му е и протокол от проверка на Инспекцията по труда в Силистра, където е записано, че директорът на театъра не е предоставил на синдикалната организация информация за извършваните промени.
Междувременно от областната администрация в Силистра съобщиха, че народният представител на ГЕРБ от Силстренско Стефан Господинов и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков ще се срещнат с министъра на културата Вежди Рашидов заради възникналите проблеми в театъра.
С правителствено постановление Драматично-кукленият театър "Сава Доброплодни" в Силистра е официално разделен на драматичен и куклен театър. Но все още не е осъществено практическото разделяне на театрите и не е ясна съдбата на актьорите.
Според исторически свидетелства първото театрално представление в Силистра е играно през 1870 година. Театърът работи и по време на румънската окупация на Южна Добруджа. От 1924 до 1940 година са представени повече от 60 пиеси, половината от които са български. Две години след връщането на Южна Добруджа на България – през 1942 година – силистренският театър става професионален благодарение на известния български театрал Стефан Николаев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар