сряда, 15 септември 2010 г.

Новата заместничка на просветния министър – млада, любопитна и необременена

Новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова беше избрана пред останалите кандидати, защото има любопитство към живота, защото е млада и не е обременена от рутината.
Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от dir.bg, по повод вчерашното назначение на Дамянова.
Тя наследи Милка Коджабашиева, която бе отстранена от поста след скандално писмо до училищата, с което се разпорежда да бъде определяно от коя етническа група са учениците.
Според биографичната справка, предоставена вчера от простветното министерство, стана ясно, че Дамянова знае пет езика, включително китайски.Тя е родена в Силистра през 1976година.
"Повече от една година Милена Дамянова много активно работи с мен в парламента, а правенето на политика в средното образование се изразява в приемането на новия Закон за училищното образование и в други нормативни актове", коментира днес Игнатов, цитиран от БТА.
В отговор на въпрос той призна, че Дамянова няма опит в средното образование, но добави, че тя разполагала с необходимия опит за поста, тъй като на целия екип на ведомството предстоят три много трудни години за реформиране на системата.
"Има много добри съветници и изключително добър експертен екип в министерството, така че изборът на Дамянова е много добър", категоричен бе Игнатов.
Той съобщи, че е имало над три кандидатури за заместник-министър, като е имало дори хора, които са се самопредлагали за поста в интернет.
Една от кандидатурите за заместник-министър е била на неговия съветник за средното образование - Асен Александров, който е и директор на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна".
"Александров има изключително голям опит и на него се спрях, тъй като част от кариерата му е минала извън България и знае чужди езици. Той също има любопитство към живота и опит в средното образование, но за мен един човек е жив, докато има любопитство към живота, когато се появи рутина в действията, сме сигурни, че всичко ще е наред, но нищо ново няма да се случи", аргументира се министърът на образованието, който изтъкна, че иска "нови неща" в образованието.
"Пожелавам успех на Милена Дамянова в тази трудна задача", коментира междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова, която беше първият министър на образованието в кабинета "Борисов".
"Дамянова е човекът, който е работил от първия ден в експертната група по образование на ГЕРБ и се е готвила 2 години преди избирането на сегашното правителство. Тя познава всички детайли на програмата на ГЕРБ за образованието, включително и тези, които сега правителството реализира. Тя е диалогичен човек, познава експертите, сигурна съм, че ще има успех", добави Фандъкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар