вторник, 12 април 2011 г.

Седем милиона лева за Местната инициативна рибарска група Главиница – Тутракан – Сливо поле

Изпълнителна агенция порибарство и аквакултури /ИАРА/ подписа първият договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на официално признатата местна инициативна рибарска група /МИРГ/ Главиница – Тутракан – Сливо поле за местна стратегия за развитие по приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” от Оперативна програма „Рибарство”, съобщиха от дгенцията. Максималната одобрена обща стойност на Местна стратегия за развитие 2011-2013 г. на инициативната група е 7 034 400 лв. На основата на местно публично-частно партньорство местната инициативна рибарска група ще изпълнява Местна стратегия за развитие 2011-2013 г. със следните стратегически цели:
-Повишаване на конкурентноспособността в рибарския сектор чрез подобряване на ефективността на заетите в сектор рибарство и създаване на добавена стойност към продуктите от риболов и аквакултура;
-Насърчаване на местното предприемачество и създаване на условия за устойчиво развитие на рибарската област;
-Изграждане на капацитет за изпълнение на местната стратегия за развитие.
Изпълнението на стратегическата визия за рибарската област е обобщено в четири приоритета:
Подобряване достъпа до пазари;
Подобряване на средата на живот в рибарската област;
Запазване привлекателността на територията и диверсифициране на традиционния поминък чрез насърчаване на алтернативни икономически дейности;
Техническа помощ и управление на МИРГ Главиница – Тутракан – Сливо поле.
По приоритет едно е предвидено:Създаване на добавена стойност към продукти от риболов и аквакултура;Поддържане и развитие на търговската мрежа за продукти от риболов и аквакултура чрез създаване и модернизиране на търговски пунктове, развитие на нови пазари и маркетингови подходи.
Дейностите по приоритет две са свързани с: Повишаване на конкурентноспособността на рибарската област чрез публични инвестиции за подобряване средата на живот в областта;Повишаване на конкурентноспособността на рибарската област чрез придобиване на нови професионални умения и компетенции.
Насърчаване на алтернативни икономически дейности, по-специално туризъм, чрез създаване на допълнителна заетост извън сектор „Рибарство” и запазване на привлекателността и облика на рибарската област чрез защита на природното наследство са направленията заложени по приоритет три.
По приоритет четири са предвидени текущи разходи за подготовка, управление, наблюдение, оценка, информация, контрол и укрепване на административния капацитет за изпълнение на местната стратегия за развитие.
Местните заинтересовани общности и лица ще имат възможност да изготвят проектни предложения за изпълнение на дейностите свързани със стратегията за местно развитие на МИРГ – Главиница – Тутракан – Сливо поле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар