понеделник, 11 април 2011 г.

Ст. Господинов: Ако проектът за пречиствателна станция на Силистра мине в този му вид, ще бъдат ощетени всички граждани в Силистра

Това обяви на пресконференция в Силидстра днес народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов. Според него на този етап няма представени ясни критерии , върху които се базира проектаза пречиствателна станция на гр Силристра. Основна причина за оскъпяването на проекта е изграждането на помпени станции, които първоначално по думите на депутата са били две , а сега са вече три. С тези помпени станции ще се повиши значително цената на водата в компонента канал , заради допълнителните финансови тежести от ел. енергия и поддръжка , които ще акумулират тези подстанции.
Друг много важен въпрос според Господинов, е като цяло идеята на проекта, според която тръбите за пречиствателната станция минават през Дунавския парк, който е изключително държавна собственост, а и проекта не е съгласуван с НИПК, както и със собствениците на земи през които минават тръбите до пречиствателната станция.
Стефан Господнов, уточни също, че вече са водени разговори с МОСВ и има съгласие срокът за реализация на проекта да бъде удължен, стига да бъде представен оптимален вариант.
Като продължение на борбата срещу монополите, определи депутата предложенията за промяна в два закона, касаещи тютюна и банковото дело. На последния Консултативен съвет по тютюна е взето решение тази година субсидиите за тютюнопроизводителите да се изплатят на две части – до май ще бъдат изплатени 35 млн. лева, а остатъка след приключване на шестмесечието и актуализацията на ДБ.
Предложенията пък за промени в Закона за банките и банковото дело целят премахване на наказателните такси за предсрочно погасяване на ипотечните кредити за физическите лица.Очаква се промените в Закона за банките и банковото дело да влезнат в планарна зала в началото на месец май тази година.
Като член на Парламентарната комисията по Регионално развитие, Господинов съобщи и още една добра новина: На заседание на комисията тази седмица, се очаква да бъде обсъдено и предложението на силистренския депутат първокласния път Силистра –Шумен да залегне канто част от стратегия 20-20 на МРРБ , като се изградят обходни маршрути край населените места край които преминава отсечката.
Според Стефан Господинов, в Комисията по регионална политика има съгласие, че строителството на Дунов мост при Силистра е неразривно свързано с изграждането на съвременна пътна инфраструктура и това е възможно да бъде коридора Силистра-Лесово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар