четвъртък, 30 юни 2011 г.

Земеделската земя остава една една от най-сигурните и рентабилни инвестиции.

Това заключение на финансистите занимаващи се с продажба на земеделска земя , потвърждава и ръководството на една от най-големите земеделски кооперации в Силистренско-ЗК”Златно зърно” с. Калипетрово, стопанисваща над 18000 дка земеделски земи.
Благодарение на отличините стопански и финансови резултати постигнати през миналата година , инвестиционната политика на кооперацията сега е насочена към изкупуването на земеделска земя , заяви пред журналисти председателят на кооперацията Иван Динков-учител по професия , но оказва се успешен ръководител и мениджър на кооперацията в едно с екипа си .До сега кооперацията е закупила 900 дка земи в землището на село Калипетрово на цена 700 лв/дка.за земя трта –четвърта категория. На този етап земя се изкупува само от член-кооператорите , които имат нужда от допълнителни средства и по този начин кооперацията им помага, уточни Динков.
Стопанските и финансови резултати на кооперацията са отлични за миналата година и в потвърждение на това е и дипломата , която кооперацията е получила от Националния съюз на кооперациите у нас, в който членуват близо 900 кооперации , за постигнати най-добри резултати през миналата година. Първенството ЗК „Златно зърно” дели с добричка кооперация.
2010 година ЗК „Златно зърно” отнчита добиви от слънчоглед -280кг/дка;пшеница -500кг/дка;рапица-350кг/дка и царевица 1200кг/дка.
Отчетената печалба след облагането, изплащането на дивидента и раздадената рента на членкооператорите , която е една от най-високите в областта-42лв/дка, е на скойност над 170 хиляди лв. За разлика от арендаторите , кооперацята може да вложи печалбата единствено за закупуване на техника , материални активи , изплащане на по-висок дивидент и по-висока рента. Затова и Иван Динков е убеден , че в райони където има добре развиващите се кооперации , именно те ще са двигателя за движение на рентата нагоре.
Важен показател за високата оценка е и размерът на инвестициите .
Според Иван Динков и ръководството на кооперацията , на този етап над 90% от техно-парка вече е подменен,като само през последната 2010 година по мярка 121 от ПРСР са усвоени средства за обновяване на техниката в размер на над 2милиона и 200 хиляди лева, от които над 1 милиона лева безвъзмездна субсидия. 520 хиляди лева собствени средства е инвестирала кооперацията за закупуване на земя и техника също. .Затова и спокойно сега очакваните през тази година добри добиви и финансови резултати ще бъдат вложени в подобряване на сградния фонд и закупуването на земя.
Въпреки добрия старт и очаквания за таз-годишната жътвена кампания , кооператорите се опасяват че отново прекупвачите ще започнат заиграване с цените. Пример в това отношение е обяветната в началота на жътвата цена на ечемика от 320лв/тон , която са мо за една седмица и стигнала нива от 280лв/тон.
Очакваните добиви от пщеница и рапица са от 500кг при пшеницата и 350 при рапицата .
В основата обаче на постигнатите добри резултати е неуморния труд на кооператорите-механизатори ,финансисти и ръководство и не на последно място отношението на член-кооператорите към проблемите и важните решения е категоричен Иван Динков.
Без държавни доплащания и банкови кредити, развитието е невъзможно, категоричен е той . В последните 2 години браншът взема глътка въздух благодарение на субсидиите.Акоректните земеделски кооперации продължават дори в условията на световната криза да са желан партньор и за банковите институции, казва в заключение Иван Динков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар