вторник, 13 септември 2011 г.

Първият съветски танк, влязъл в България през септември 1944 година, е паметен знак в Силистра


Силистра е първият български град в България, в който са влезли части на Съветската армия през септември 1944 година. Сега първият съветски танк, прекосил границите на България, е част от издигнатия преди 42 години в Силистра Паметник на Съветската армия.

Според местни краеведи танкът Т-34 с боен номер 313 е влязъл в Силистра в състава на Трети украински фронт на 8 септември 1944 година.

По-късно е бил на въоръжение в Сливен и е издирен по любителска снимка от онова време. Пак съветска бойна машина - бронекатер - напомня за събитията от Втората световна война в Тутракан. Край силистренското село Професор Иширково е издигнат паметник на загинали в този район на 14 септември 1943 година трима съветски летци.

В Дулово има паметник на съветския войник Павел Тихонов. Днес пред паметниците и паметните знаци за онова време в Силистренско бяха поднесени цветя. Шейсет и седмата годишнина от събитията на 9 септември 1944 година отбелязаха днес в Силистра социалистите и техните симпатизанти, Българският антифашистки съюз и Съюзът на ветераните от войните .

Няма коментари:

Публикуване на коментар