петък, 13 януари 2012 г.

Финландско списание ще представи Силистра


Финландското списание „Сеура” (общество) е изпратило репортерски екип в Силистра, за да представи пред читателите си българския дунавски град.

Поводът за двудневното гостуване на репортера Ханну Тойвонен и фотографа Кари Хаутала са зачестили случаи на източване на банкови сметки чрез манипулиране на банкомати във Финландия. За такава престъпна дейност неотдавна в Хелзинки са задържани трима силистренци. Целта на посещението е да бъде събрана обективна, реална и обширна информация за Силистра, за културно-историческите корени и съвременните условия на живот, която да бъде представена пред финландските читатели, обясни Ханну Тойвонен.

За мисията си в Силистра финландските репортери потърсиха среща с кмета на общината д-р Юлиян Найденов, с ръководители на учебни заведения, проявиха интерес към ромската общност в града. За няколко часа те успяха да поговорят с Петър Цветков, директор на общинското спортно училище „Дръстър” и с Искра Маркова, директор на СОУ „Юрий Гагарин” за ролята на училището в превенцията на престъпността. Общуваха с ученици от различни възрасти и етноси.

Силистра е хубав и спокоен град, но преобладават хора на възраст, бяха първите думи, споделени от гостите пред д-р Найденов. Повече за борбата с организираната престъпност и превенцията разказа началникът на териториалното звено към МВР в Силистра главен инспектор Илиян Великов. Той потвърди, че задържаните във Финландия силистренци имат криминално минало и в родния си град. Вече са в България. Върнати са и други българи, задържани в северната държава, срещу които у нас също се води разследване за този вид престъпление. Великов изтъкна, че борбата срещу източването на чужди банкови сметки е станала по-ефективна след променяната в закона, дала право да бъдат преследвани и притежатели на устройства за манипулиране на банкомати. Сътрудничеството между страните в ЕС чрез бюрото за обмен на информация към Европол също е причина за осъществяване на все повече успешни операции, смята антимафиотът. Досегашният опит показва, че престъпниците се насочват към държави с либерално законодателство и други „удобства” за развиване на дейността си. Напоследък много добри резултати за неутрализирането на престъпни групи дава и сътрудничеството между полицията и банките във всички страни от ЕС.

„Не крием, че имаме проблем, но работим много за отстраняването му”, коментира началникът на ТЗ „БОП” Илиян Великов и спомена за случая от миналата седмица, когато в Силистра отново бяха хванати трима със скиминг устройства.

Финландските репортери бяха впечатлени от разказа за проекта „Детска полицейска академия”, който става все по-популярен сред учениците в Силистра, като превантивна мярка срещу престъпността сред подрастващите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар