четвъртък, 5 януари 2012 г.

Д-р Найденов:Необходимо е обвързване на образованието с трудовия пазар


Все по-нарастващата необходимост от обвързване на професионалното образование в Силистра с потребностите на местния трудов пазар е линията, по която искаме да се развива образователната система в нашата община. Това заяви кметът д-р Юлиян Найденов пред Общинския съвет за тристранно сътрудничество, който днес заседава във връзка с държавния план-прием за учебната 2012 – 2013 година.

В заседанието участваха представители на Общината, синдикатите и работодателите (директорите на училища). Като наблюдатели присъстваха началникът на РИО на МОМН Габриела Миткова и колегата й Марин Ботев.

По време на обсъжданията трите страни се обединиха около решението, че трябва да бъде изготвен реалистичени и балансиран план-прием, който да даде възможност за избор на завършващите седми и осми клас тийнейджъри, да запази качествените преподаватели и предлаганите специалности да бъдат съобразени с бъдещата реализация на младежите в Силистра.

Справка от общинския отдел «Образование» показва, че в Силистренската община през 2012 година 7-ми клас ще завършат 363-ма ученици, а в областта – 960. Анализът за последните 5 години показва, че максималният възможен прием догодина може да бъде в 13 паралелки с до 26 ученика. А предложенията на директорите са за 15 паралелки. Вкрайна сметка професионални и профилирани гимназии се споразумяха да бъдат разкрити 14 паралелки – 7 в професионалните и 7 в профилираните гимназии.

За следващата учебна година се очертават някои нови специалности. В Професионалната гимназия по механотехника «Владимир Комаров» ще бъде разкрита специалност «Компютърни мрежи». Професионалната гимназия по строителство «Пеню Пенев» ще предложи образование по специалностите «Интериорен дизайн» и «Недвижими имоти». Нов технологичен профил ще бъде разкрит и в езикавата гимназия «Пейо Яворов» - «Туризъм с изучаване на френски език». Запазват се разкритите през миналата година специалности в Професионалната гимназия по производствени технологии «Евлоги Георгиев» - «Промишлена естетика и дизайн» и «Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки». Ще продължи приемът в традиционните за ЕГ чуждоезикови профили – английски и немски език; за ПМГ – математика, биология, информационни технологии; за СОУ «Н.Вапцаров» - хуманитарен профил и профил «Изкуство», както и специалностите «Банково дело», «Икономическа информатика», «Организация на туризма и свободното време» в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги». Драматична остава ситуацията в приема на ученици след 8-ми клас, стана ясно по време на заседанието. Практиката показва, че част от завършващите младежи прекъсват образование, други се изселват от района.

През 2012 година 72-ма младежи ще завършат основно образование. От тях само 44 са от масовите училища, 28 са от Общинското спортно училище (ОСУ) «Дръстър». Те продължават подготовката си в една паралелка с профил «Помощник-треньор по спорт». Въпреки поискания по-висок прием от директорите, предложението на Общината е да бъдат сформирани 5 паралелки за професионално образование след 8-ми клас – в ОСУ, ПГПТ – специалности «Мебелно производство» и «Промишлена естетика и дизайн» в една паралелка, в ПГЛП «Пенчо Славейков» - «Фризьорство» и в ПГЗ – специалност «Механизация на селското стопанство». Очакванията са интересът на младежите по естествен начин да отсее практически по-перспективните от не толкова търсените в нашия регион специалности.

Това е първата среща за обсъждане на държавния план – прием за учебната 2012 – 2013 година на общинско равнище. Следват обсъждания на областно и на министерско ниво, припомни Габриела Миткова. Но срещите в разширен формат и с участието на бизнеса ще продължат, за да бъде очертана дългосрочната визия на образованието в Силистра. Това обеща кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и припомни, че голямата цел на неговото управление е да задържи в Силистра младите хора и да направи възможното за връщане на част от напусналите родния си град младежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар