сряда, 4 април 2012 г.

Инициативният комитет за изграждане на „Стена на славата” към паметника на 31—Силистренски полк-с конкретни стъпки за осъществяване на идеята.


Инициативният комитет за изграждане на мемориална стена на славата към паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк проведе днес (03.04.2012 г.) първото си заседание в своя обновен състав. Той бе актуализиран на заседанието на Областната комисия по култура и образование, проведено в края на миналия месец. Оглавява се от областния управител Николай Димов. Почетен негов председател е председателят на Областния съюз на ветераните от войните д-р Тодор Дюлгеров. На заседание вчера , членовете на Комитета приеха Вътрешни правила за организацията и дейността му. В документа изрично е посочено, че „инициативният комитет обединява и координира усилията на неправителствени организации, на държавни органи и на отделни лица за проектиране и изграждане на „Стена на славата“ към паметника на 31-ви Силистренски полк в гр. Силистра, в памет на загиналите български войни от 31-ви Силистренски полк по бойните полета на Югославия, Унгария и Австрия през Втората световна война“.

Сред основните задачи, които си поставя са: да издири имената на всички български войни от 31-ви Силистренски полк, загинали по бойните полета през Втората световна война и ги предостави на авторския колектив, създал паметника на полка в гр. Силистра; да установи връзка с всички общини в страната, които имат загинали войни в състава полка и да призове за тяхното съдействие в изграждането на Стената; да издири и установи връзка с живите роднини на загиналите войни; да установи връзка с авторите на паметника на 31-ви Силистренски полк в гр. Силистра и да договори художествения проект за изграждането на мемориалната Стена; да обедини усилията на патриотичните неправителствени организации и държавните органи в област Силистра в цялостния процес по проектирането и изграждането на Стената, включително и по нейното финансиране.

За по-голяма оперативност на Комитета, към него бе избран 5-членен Изпълнителен съвет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар