вторник, 15 май 2012 г.

Защитата на личните данни в интернет – новото предизвикателство пред Комисията за защита на личните данни



Защитата на личните данни в интернет и въвеждането на определени правила в тази посока са  част от предизвикателствата пред Комисията за защита на личните данни у нас. Това каза  на брифинг с журналисти  днес председателката на комисията Венета Шопова.Съгласно обявената на 25 януари т.г нова правна рамка в ЕС в областта на защита на личните дани за нашата страна , както и за останалите страни членки ще произтекат съответни промени в законодателствата на всяка държава , уточни Шопово. Акцент в правната рамка са правата на физическите лица под мотото »Правото да бъдеш забравен». Новите изисквания , в разписването и обсъждането на които активно участват и членовете на КЗЛД  засягат работата на големите социални мрежи и по-конкретно правото на човек да му бъдат изтрити всички лични данни след напускане на мрежата . В тази връзка , на европейско ниво се предвиждат и повишения на глобите и изравняване на праговете за минимална и максимална санкция , съобщи още Венета Шопова. Като максимален размер за глоба , единен за цяла Европа се предлага 1 милион евро. 
 
На този етап санкциите които комисията у нас налага варират между 3 и 50 хиляди лева , уточни Шопова и допълни , че голяма част от регистрираните администратори на лични данни , често нямат възможност да  покрият санкциите, които им се налагат.
Сред най-често санкционираните нарушения  от страна на комисията са сключване на договори с лицето и използване на личните му данни , за който договор лицето на знае;изнесена информация за «чувствителни» лични данни от здравни заведения; прехвърляне на лице от един доброволен пенсионен фонд към друг , без знанието на лицето , както и незаличена полицейска регистрация  с минала давност.
КЗЛД провежда днес открито заседание в Силистра , като преди това  беше открита и приемна за граждани.
Пред журналисти председателката на комисията Венета Шопова , връчи официално и удостоверенията на Областна  и Общинска администрации  за вписването им в регистъра  на администраторите на лични данни  .

Няма коментари:

Публикуване на коментар