вторник, 29 май 2012 г.

300 деца от Силистра рецитират заедно „Аз съм българче”


“Децата на Силистра празнуват е надслова на детския концерт посветен на 1-ви юни – Международния ден на детето, в който талантливите малки възпитаници на общинските детски градини ще ни зарадват с много танци, песни ,стихове и добро настроение. Организаторът на проявата - отдел “Образование и младежки дейности” Община Силистра, съвместно с директорите на детските градини, са подготвили весел  спектакъл, в които ще  участват над 300 деца от подготвителните групи, в ролите на гости и на актьори.
Чрез своите възпитаници ще се представят седем  от деветте детски градини от община Силистра:  ЦДГ „Добруджа” – гр. Силистра, ЦДГ „Ян Бибиян” – гр. Силистра, ЦДГ „Иглика” – гр. Силистра, ЦДГ „Роза” – гр. Силистра, ЦДГ „Радост” – гр. Силистра, ОДЗ „Нарцис” – гр. Силистра и ОДЗ „Мир” – с. Айдемир.
Проявата ще започне в 9.30 часа на  централния площад „Свобода”, специално подготвена за  всички деца на Силистра за 1 юни.В 10.00 ч. децата на крайдунавския град, за втора поредна година ще се включат в патриотичната инициатива на Образователният портал Академика БГ и заедно със своите връстници от цялата страна ще участват в най-масовото едновременно рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”.Празникът за малките палавници  ще завърши със сладка изненада, която е подарък за тях от Кмета на Общината, д-р Юлиян Найденов.

Пет спечелени проекта в област Силистра по програмата „За чиста околна среда”


Общо пет са спечелените проекти в област Силистра в рамките на обявения конкурс на МОСВ и ПУДОС „За чиста околна среда” 2012 на тема „Обичам природата – и аз участвам". И петте проекта са в категория общини и кметства , където грантовете за всеки отделен проект могат да достигнат максимален размер от 10 хиляди лева. Силистренските проекти са час от общо 108 одобрени в тази категория в страната при подадени над 340 проекта.Два от проектите са в община Силистра –на кметство село Срацимир –за обособяване на кът за провеждане на общински мероприятия и отдих и на община Силистра –Създаване и озеленяване на спортен комплекс. В Дулово спечелилия проект е също на общината – Озеленяване и възстановяване на зони за отдих.
В община Тутракан проектите са два-на кметство село Белица -"Благоустрояване на парка пред църква"Св.Дух"на стойност  1800 лв .и проект на община Тутракан -- "Благоустрояване на парк "Славянка"в града на стойност 9 405 лв.   Целите на двата проекта са да се почистят терените от отпадъци и боклуци,за да станат те по-приветливи и приятни за отдих за деца и възрастни. Социалният ефект цели да се организира населението за почистването на зоната и формиране на навици за опазване на природната среда у местното население.В тазгодишното издание на конкурса „За чиста околна среда” няма спечелени проекти в силистренско в категориите училища и детски градини , показва  справка на сайта на програмата , на който са публикувани пълните списъци на спечелилите проекти.

След неуспешния опит”общинска полиция” , създават отдел „Инспекторат” в общината



Новият отдел ще е помощен орган към кмета на общината  по изпълнение на неговите правомощия по спазването на наредбите на Общински съвет – Силистра и други нормативни актове, прилагани от Общината. Предмета на дейност на отдела включва няколко основни задължения, сред които превантивна дейност – текущ и последващ контрол по спазване на разпоредбите на нормативната уредба, като дава писмени предписания и следи за изпълнението, предотвратяване на нарушения или преодоляване на последиците от тях и контролна и административно-наказателна дейност свързана . Същинската контролна –администратвна дейност е свързана с контрол по опазване на чистота, околната среда и зелената система на територията на Община Силистра; Контрол на общинската инфраструктура и ползването на общински терени ,контрол на търговската и рекламната дейност осъществявана на територията на община
 
Силистра в това число контрол по спазване на ограниченията в движението въведени на територията на Общината и контрол по спазване на ограниченията за паркиране на територията на общината.
В отдела е предвидено да работят седем служители –един началник отдел и шестима младши инспектори. Финансирането на Инспектората ще  се извършва от бюджета на община Силистра , а служителите в Инспектората при изпълнение на своите задължения, ще носят униформено облекло и отличителен знак и ще  се легитимират със служебни карти, издадени от Кмета на община Силистра е записано още в Устройствения правилник на новото звено . Докладната за създаването на отдел „Инспекторат” в общината  е част от предварителния дневен ред на предстоящата в четвъртък сесия на ОбС Силистра .

Откраднати са чувалите с които бе надградена дигата в Айдемир


Откраднати са двеста и петдесетте чували  с пясък, с които през февруари бе надградена дунавската дига край силистренското село Айдемир.Това съобщи кметът на Айдемир Денчо Георгиев. Според Георгиев и според представителя за Силистренска област на "Напоителни системи"  Борис Стоянов водите на Дунав са ниски и няма опасност от наводнение край Айдемир. Няма опасност от наводнение и в Тутраканската и Новочерненската низина, където все още не са включени отводнителните системи.В Айдемирската низина се извършва отводняване с помпени агрегати след падналите дъждове, но  няма подпочвени води. Контролирано се изпуска вода от язовира край тутраканското село Антимово, макар че водата е под критичните нива. Има съобщения за прокапали покриви на обществени сгради в различни селища на Силистренска област и за наводнени улици. Не се съобщава за сериозни щети.