петък, 31 януари 2014 г.

Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

калкулатор

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.
Едноличните търговци, които през 2013 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2014 г.
Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП – www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2014 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.Още...

Няма коментари:

Публикуване на коментар