вторник, 3 ноември 2009 г.

Тренировка за действие при радиационно замърсяване проведе Общинският щаб за координация на спасителни работи в Силистра

Тренировка за действие при радиационно замърсяване проведе Общинският щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в Силистра, чийто ръководител е кметът на общината Иво Андонов.
Симулацията започна с получаване на сигнал за „изтичане на радиация вследствие на авария в АЕЦ” в 13.20 часа. Половин час по-късно щабът, в чийто състав още са заместник-кметовете и експерти по гражданска защита и отбранително-мобилизационна подготовка, започна работа. Учението се проведе по предварително изготвен план, спуснат от Териториалната дирекция „ГЗ”. След първоначалната оценка на обстановката и доклада от член на Щаба за координация са взети решения за провеждане на защитни мерки и препоръки към населението, които се оповестяват чрез средствата за масово осведомяване.
Мерките предвиждат сигнализиране за замърсяването; отмяна на масовите прояви; освобождаване на учениците от занятия; ограничаване на стопанските дейности на открито; препоръки за ползване на консервирана храна; раздаване на индивидуални средства за защита. Решенията на общинския щаб са изпратени в Областния щаб.
Учението продължава днес с практически занятия между 09.00 и 15.00 часа. Предвидени са демонстрации и показ на нова техника и апаратура на Териториална дирекция „Гражданска защита” на паркинга зад общината между 13 и 14 часа. Всички действия са предприети с учебно-тренировъчна цел!

Няма коментари:

Публикуване на коментар