петък, 6 ноември 2009 г.

Продължава нарастването на броя на респораторните инфекции в силистренско

За последните четири дни са регистрирани нови 166 болни лица. Нивото на заболеваемост от 431 души на 10 000 вече надминава почти два пъти епидемичния праг за района. Данните представи д-р Теодора Начева, директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания „ в РИОКОЗ Силистра, по време на днешното заседание на областния пандемичен комите. Здравните специалисти отбелязват, че е наложително да бъдат продължени мерките, набелязани на предходното заседание на комитета. По наблюдения на здравните инспектори, след обявяването на грипната ваканция в училищата на територията на областта, броят на съобщените случаи на грип е намалял, но на фона на нарастваща заболеваемост. Намаление на заболеваемостта, не се очаква в близките дни, тъй като според наблюденията на експертите, учениците не са ограничили своите социални контакти.
Здравните специалисти, членове на областния пандемичен комитет, единодушно потвърдиха необходимостта от удължаване на грипната епидемия до вторник /10 ноември / включително, когато ще заседава отново областния пандемичен комитет.
До момента броя на усложнените случаи след прекарано грипно забляване, са малко на брой. В трите болници в Силистра, Дулово и Тутракан са хоспитализирани общо 19 лица, две от които с диагноза грип и 17 с бронхопневмонии.
Специалистите предупреждават, че пикът на епидемията ще продължи по-дълго от обичайното, след което в следващите един два месеца /декември и януари/ се очаква опашката на грипната епидемия, която се характеризира с повече усложнения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар