вторник, 3 ноември 2009 г.

Грипна епидемия е обявена от днес в Силистренска област

Със заповед на областния управител д-р Владимир Янков и с решение на Областния пандемчен комитет, от днес в Силистренска област е обявена грипна епидемия. Грипна ваканция е обяена за всички ученици от утре 4-ти ноември до петък включително, когато ще се проведе следващото заседание на пандемичния комитет. Мярката е в отговор на лавинонарастващия брой отсъстващи ученици и увеличаващия се брой регистрирани респираторни инфекции, които според здравните експерти протичат с грипоподобна симптоматика, но на този етап няма лабораторно потвърдени случаи на грип в областа.
По данни на РИО на МОНМ днес средния процент отсъстващи ученици в силистренско е 19.63, или 2460 деца при посещаващи училище над 12 хиляди.
Най-тежка е ситуацията в община Силистра, където по данни на здравните специалисти от училищните и детски кабинети, днес отсъстващи са над 1200 деца при осъстващи 450 за вчерашния ден.
Регистрираните случаи на остри респираторни инфекции, по данни на РИОКОЗ са 231 на 10 000 за изминалата седмица, но само през вчерашния ден са регистрирани нови 51 болни, съобщи д-р Теодора Начева, директор на дирекция „Противоепидемичен контрол“ в РИОКОЗ
На този етап всички общопрактикуващи лекари в областта и здравните специалисти от болничната помощ са запознати с алгоритъма за диагностциране на грипно заболяване. От РИОКОЗ, трите многопрофилни болници са получили общо 2200 дози антивирусни препарати/тамифлу и реленца/. Хората, които се лекуват в домовете си също ще могат да получат безплатна доза антивирусен прапарат при необходимост по преценка на специалисти, уточни доктор Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра.
Тя увери също, че ръководството на болницата е предприело всички необходими мерки за действие при обявената епидемия и при необходимост ще бъдат подсигурени допълнителни легла и отделения за хоспитализация.
Във връзка с обявената грипна епидемия се спират всички планови операции в болниците, спират се свижданията, детските и женски консултации.
Грипна ваканция не е обявена за детските градини и яслите, където по разпореждане на МЗ се прилага строг входящ контрол за недопускане на болни деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар