четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Завърши изпълнението на трансграничния проект Остров – Силистра

С подписване на Споразумение за сътрудничество в управлението на водите и опазването на околната среда по сухоземната българо-румънска граница между Силистра и Острóв завърши изпълнението на трансграничния проект „Острóв – Силистра: общи води, общи проблеми”. Документът бе парафиран от кмета на румънското село Драгомир Николае и от заместник-кмета на Силистра Пепа Денева.
Споразумението предвижда в рамките на две години да работи българо-румънски комитет по идентифициране на проблемите за защита на водите в района на двете общини и търсене на европейско финансиране при решаването им. Властите по места ще се информират взаимно и навреме при случаи на замърсявания, които могат да засегнат трансграничната зона, е записано още в споразумението.
Засега е направено предпроектно проучване на 15 км от десния бряг на река Дунав в и между двете селища по първия общ проект „Острóв – Силистра: общи води, общи проблеми”, финансиран по програма ФАР ТГС 2006 Румъния-България. За Силистра са сондирани четири участъка – в граничния квартал „Цветарници”, рибарския пристан до пътническото пристанище, в промишлената зона и р района на фериботния комплекс. Установено е, че са необходими общо около 13 млн.евро за възстановяване, укрепване и създаване на диги по целия проучен участък, където бяха най-големите поражения при наводнението през 2006 година, когато река Дунав достигна рекордна стойност от 9,4 метра и заля ниви, къщи и промишлена територия. За българската част е изчислено, че са необходими около 1 200 000 евро. Ще се търси финансиране за същинските строителни дейности по оперативните програми „Околна среда” на България и Румъния. Засега това е единственият отворен финансов инструмент на ЕС по проблема, потвърдиха от двете общини. Предстои разработването на проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар