сряда, 31 март 2010 г.

Забраняват пазарите и изложбите на птици в Силистренско

Съгласно заповед на Националната ветеринарно медецинска служба, от днес в силистренска област се въвежда забпрана на пазарите на открита на, изложбите и сборища на птици. Забраната е преввантивна мярка във връзка с потвърдената във варненска област положителна проба на птичи грип на мъртва птица от вида обикновен мишелов. Това съобще за р. Мелодия д-р Георги Петров, директор на Регионалната ветеринарно медецинска служба в Силистра. На този етап в ссилистренско няма докладванеи случаи за заразени или мъртви птици. Отрицателна е и едната от двете проби на мъртви фазан и гълъб в силистренско, които бяха изпратени в националната лаборатория. За втората проба все още няма данни, уточни д-р Петров.
Припомняме, заради установено огнище на птичи грип в Румъния областната епизоотична комисия в Силистра прие мерки за предотвратяване на разпространението на болестта в района.
Издадена бе и заповед на областния управител на Силистра д-р Владимир Янков.
Всеки ден до обед кметовете на петте граничните с Румъния общини от Силистренска област Тутракан, Главиница, Ситово, Силистра и Кайнарджа представят информация в Районната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ за обстановката. Такава информация, но за седемично, представят и общините Алфатар и Дулово. Органите на МВР и ветеринарните лекари правят ежедневни проверки за нерегламентирани пазари за живи птици, а служителите на Гранична полиция, на държавните горски и ловни стопанства, ловно-рибарските дружества и резервата “Сребърна” следят за евентуални отклонения в здравословното състояние на дивите птици и за намерени трупове на птици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар