четвъртък, 8 април 2010 г.

Към момента няма данни за отклонение в здравословното състояние на дивите и домашните птици в област Силистра

Към момента няма данни за отклонение в здравословното състояние на дивите и домашните птици в област Силистра, показва доклада на и.д директор на РВМС (районна ветеринарно-медицинска служба) д-р Георги Петров до областния управител д-р Владимир Янков.
„В РВМС-Силистра се спазва графика за дежурство от ветеринарните лекари в отдел „Здравеопазване на животните”, които се отзовават на всеки подаден сигнал за завишена смъртност по домашните птици и забелязани мъртви и/или с отклонение в поведението диви птици. Предвидена е мобилност на екипите и дезинфекция на терена.”, уверява и.д. директор на РВМС-Силистра д-р Георги Петров. Той докладва, че е извършена проверка и на резервата „Сребърна” за прелет на диви птици, за мъртви птици и с отклонения в поведението. Не са открити такива птици, посочва д-р Петров.
Действията на Ветеринарната служба в Силистра са част от мерките, разпоредени от областния управител д-р Владимир Янков за предотвратяване разпространението на птичи грип в района, както заради установеното огнище на болестта в Румъния през месец март т.г, така и заради констатиран птичи грип с високопатогенен щам H5N1, при мъртъв обикновен мишелов в курорта „Константин и Елена” във Варна. На 1 април Министерството на земеделието и храните и Националната ветеринарно-медицинска служба обяви „първичен възникнал случай”. Същия ден (1.04.2010 г.), директорът на РВМС – Силистра издаде Заповед, с която забрани провеждането на изложби, пазари и събирания на домашни и други птици в област Силистра. Заповедта бе сведена до знанието на официалните ветеринарни лекари, за да организират строг контрол на територията на общините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар