сряда, 26 май 2010 г.

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Д-Р ВЛАДИМИР ЯНКОВ СЪДЕЙСТВА ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА „ФЕРИБОТ „СИЛИСТРА – КЪЛЪРАШ”

Разрешаването на проблема с функционирането на ферибота „Силистра-Кълъраш”, бе повод за извънредна среща днес (26 май 2010 г.) между областния управител д-р Владимир Янков и заинтересованите страни от българска и румънска страна.
В срещата, която бе инициирана от градската управа в Кълъраш, участваха зам. областният управител Денка Михайлова, кметът на община Силистра инж. Иво Андонов, зам. председателят на Окръжния съвет в Кълъраш Ливиу Въртежану, кметът на Кълъраш Николае Драгу, директорът на дирекция „Регионално развитие на Окръжен съвет”-Кълъраш Даниел Щефан, Пламен Ангелов–прокурист на фирмата–концесионер на фериботния терминал „Дунавски индустриален парк” и Гюро Ияхр – управител на фирмата „Глобал Лайн” – концесионер на фериботната линия от румънска страна.
От проведените разговори стана ясно, че терминалът на ферибота от румънска страна в Кълъраш, е затворен едностранно – отказан е достъп до пристанището на българския кораб. Това се случва на 1 декември 2009 г., когато терминалът има нов концесионер - фирмата „Глобал Лайн”. Автомобилите, използвали услугите на ферибота за преминаване от единия бряг – на другия, се преориентират към Бак-а.
Кметът на Кълъраш –Николае Драгу, аргументира едностранното спиране работата на терминала с мотива, че между концесионерите няма подписан договор за сътрудничество с Окръжен съвет –Кълъраш, който регламентира отношенията между концесионерите.
Проблемът, според прокуриста на българската фирма –концесионер Пламен Ангелов, е възникнал от неприемливите условия в предложението за споразумение с новия румънски концесионер –фирмата „Глобал лайн”. По предложение на областния управител д-р Владимир Янков , следващата седмица ще баде проведена нова работна среща , на която се очаква спорните въпроси да намерят компромисни разрешения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар