петък, 21 май 2010 г.

Грандиозен проект за изграждане на фотоволтаичен парк ще бъде реализиран в община Алфатар

Изграждането и експлоатацията на енергийния обект в землището на община Алфатар за производство на електрическа енергия и фотоволтаечни модули е предмет на новоучреденото дружество с ограничена отговорност “Алфа ток”. Дружеството е регистрирано в Алфатар между община Алфатар и търговскщото дружество “М КИРИМИ ЛИМИТИД” със седалище на о. Кипър, което се занимава с търговско финансово посредничество с периметър на действие европа , Близкия Изток и САЩ., а управител и мажоритарен съдружник в дружеството е Милко Кирилов. Управител пък на “Алфа ток” ООД е е Георги Мумджиев , консулттант и икономчески експерт.
Инвеститорът планира да вложи 700 милиона лева в изграждането и експлояатацията на енергийния обект в землището на община Алфатар , за пр производство на ел енергия от слънчеви панели с мощност 85 мегавата на час. Ползите на общината от реализирането на подобен план , според Георги Мумджиев са в няклко аспекта , като на първа място е създанването на 100-120 работни места. Според дружествения догор , съдружникът в дружеството община Алфатар ще отдаде 1800 дка. Земи /мери и пасища/ на концесия за период от 30 години, като общината ще получава концесионна такса в размер на 50 хиляди лева и годишен приход от три до четири милиона лева , които представляват 20 процента от печалбата на дружеството и коитто обаче ще са факт едва след 11-тата година от експлоатацията на парка.
Според представените от Георги Мумджиев параметри на проекта , качествата на използваната земя ще бъдат запазени и дори ще се превърната в поливни площи , заради предвидената охладителна поливна система необходима за нормалното функционилане на фотоволтаичните панели.
Пред журналсти днес Милко Кирилов , обяви , че вече е стартирана процедура в Министерството на икономиката за получаване на сертификат за инвеститор клас А на дружеството , и след необходимите и други съгласувателни процедури , се очаква строителството на парка да започне към края вна тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар