вторник, 1 юни 2010 г.

Адвокати, съдии и служители на общината – помогнаха за събиране и извозване на окосената трева от Дунавската градина

Петнайсетина ентусиасти – адвокати, съдии и служители на общината – помогнаха за събиране и извозване на окосената трева от Дунавската градина в Националния ден за опазване на природните паркове-29 май . Почистени са близо 8 декара тревни площи за 3 часа доброволен труд, съобщи Николинка Добрева – отговорник по озеленяването в общинското дружество „Синева”. Инициативата за проведената екоакция е на юристи от Силистра, подкрепена от общината и от фирмата за чистота. Две седмици по-рано адвокатската колегия поде друга инициатива - за събиране на средства за зацветяване на централната алея на парка.
Дунавската градина на Силистра е най-старият градски парк в България, създаден е преди 140 години. Простира се на 120 декара площ, 100 декара от които е зеленина, останалото са алеи и детски площадки.
Но средствата за поддържането му през тази година са 10 пъти по-малко от предишни години. По решение на Общинския съвет в бюджет 2010 са предвидени само 50 000 лв. за перо „озеленяване” за целия град. Парите се използват предимно за почистване и окопаване. На половина са съкратени и работниците, поддържащи зелените площи. Сега 18 човека се грижат за две трети от територията на Силистра, 8 от тях се опитват да поддържат парка.
Инициаторите на днешната екоакция възнамеряват в края на следващата седмица да продължат делото си с ремонт и боядисване на пейките в Дунавския парк - любимото място за отдих на всички силистренци и гостите на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар