вторник, 1 юни 2010 г.

Втори пореден месец тази година регистрираната безработица намалява

Регистрираните безработни лица в трите бюра по труда в област Силистра – Силистра, Тутракан и Дулово, към края на АПРИЛ са 9673. В сравнение с края на март броят им намалява с 325. Равнището на безработица за областта, изчислено по методиката на Агенцията по заетостта на база официално публикуваните данни за заетост в страната, е 14,41%. Най-високо то е в община Кайнарджа - 29,72%, следват общините Главиница - 21,04%, Алфатар – 20,54%, Дулово - 18,32%, Ситово - 16,93%, Тутракан - 10,86% и най-ниско в община Силистра - 10,65 %. За сравнение – равнището на безработица средно за страната е 9,95%.
При новорегистрираните безработни отново преобладават тези от секторите „Услуги” и „Индустрия”, значително е нараснал броят им и от сферата на държавното управление и отбраната, преработващата промишленост, търговията.
През април бюрата по труда отчитат нарастване на броя на обявените свободни работни места, като повече са обявени в хотелиерството и ресторантьорството, преработващата промишленост, строителството, търговията и др. Характерно за периода е увеличаването на сезонните работни места, както и на местата по програми за заетост. Повишеното търсене на труд на първичния пазар на труда, което е типично за пролетните месеци, допринася за по-големия брой на устроените на работа. Повечето от наетите на работа са чрез посредничеството на бюрата по труда.
По равнище на безработица област Силистра е на 7-мо място от общо 28-те области в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар