сряда, 8 септември 2010 г.

След писмото на силистренския кмет до Вежди Рашидов-и куклените театрали днес излизат с отворено писмо до обществеността и институциите

Актьорите от Кукления театър са определили своето писмо като зов за помощ от цитирам “основната куклена трупа на вече несъществуващия Драматично-куклен театър „Сава Доброплодни" - Силистра.
Повод за писмото е безизходната, според актьорите ситуация, в която са поставени вече месец и половина, и която ги е принудила да апелират за помощта и подкрепата на Министерството на културата, Съюза на артистите в България, Областния управител, Кмета на общината и обществеността на Силистра.
В изложението си театралите припомнят, че от 30.07.2010 г. ДКТ „Сава Доброплодни" - гр. Силистра е официално разделен на Драматичен театър - Силистра и на Куклен театър - Силистра, съгласно Постановление № 152 на МС. За временно изпълняващ длъжността директор на Драматичен театър е назначен г-н Борислав Ненков, а за временно изпълняваща длъжността директор на Куклен театър е назначена г-жа Златина Станева.
Оттогава обаче досега няма никаква яснота и прозрачност за съществуването на Куклен театър - Силистра, за бъдещето на куклената трупа и за критериите за подбор и назначаване на кадрите. По силата на чл. 123 от Кодекса на труда кадри от Драматичния театър трябва да бъдат прехвърлени към Куклен театър - Силистра, но все още не е осъществен този важен процес. Заради невъзможността си да контактуват пряко със временно изпълняващата длъжността директор на Кулен театър -Силистра -Златина Станева, в писмото си куклените театрали са поставили на вниманието на институциите и обществеността важните въпроси на които настояват да получат отговор, като например : Защо г-жа Златина Станева не желае да контактува с куклената трупа, както катоцяло, така и индивидуално? Защо г-жа Станева отрича обвързаността си с куклената трупа като трудовоправни отношения? , както и Защо при наличен човешки ресурс от актьори и технически служби спрофесионализъм и богат, дългогодишен опит, г-жа Станева отхвърли изцяло наличния репертоар с аргумента си, че няма възможност за сформиране напрофесионален творчески екип?
“Кукленият театър в Силистра не е сграда, а сърце, което тупти. Актьорите със своя талант и умения вдъхват живот на това сърце. Ние, артистите от Кукления театър сме издържали нашия конкурс през годините пред децата на Силистра, на цялата област, както и на международните сцени. Сега нека г-жа Станева да издържи своя конкурс пред нас и обществеността. Имаме самочувствието да настояваме за това, заради хилядите усмивки, грейнали върху детските лица” се казва в заключение на отвореното писмо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар