понеделник, 18 октомври 2010 г.

Образователен театър в образователната ситема ще ограничава дискриминацията

Образователен театър като методика за ограничаване проявите на дискриминационно поведение по етнически признак и неспазване на човешките права
в образователната система предлагат да се прилага в учебните заведения неправителствени организации и педагози от смесени райони ва страната.
Образователният театър е експериментиран в рамките на проект „Всички сме еднакви, всички сме различни”, осъществен от Алианс за регионални и граждански инициативи и Сдружението на жените в с. Искра със съдействието на Фонда за подкрепа на НПО в училища в Силистра, силистренското село Искра и Ихтиман.
Предложението за въвеждането на методиката е изпратено до Комисията за защита от дискриминация и инспекторатите по образованието в София-област и Силистра, съобщи координаторът на проекта за Силистренска област Диана Бебенова.
Образователният театър е методика, при която се прилагат игрови форми за размяна на статуквото между етническите общности.
Така участниците емоционално «влизат в ролята» на другия и започват да виждат и усещат света с «неговите сетива», обясни Диана Бебенова.
Двайсет преподаватели са преминали специализирано обучение за усвояване на това неформално интерактивно обучение . Обхванати са над 600 деца и повече от 200 родители. Игровите занимания са провеждани в смесени групи (български, ромски и турски деца), така че участниците да преодолеят затворените си общности и да се опознаят взаимно.
Според участниците в проекта методиката може да се използва за въвеждането на интеркултурно образование в мулитиетническите училища и да подпомогне учителите в тях, да улесни децата-билингви при обучението по български език.
Проектните дейности са осъществени за една година в четири училища - ОУ „Стефан Караджа”в с. Искра, където преобладават ученици от турската общност, ОУ «Отец Паисий” в Силистра с ученици от българската общност и основните училища „Св.Св. Кирил и Методий” и ”Димчо Дебелянов” в Ихтиман - с ромски деца.
Проведени са и извънучилищни дейности като детско парти по толерантност с участието на смесени групи деца и родители.
Според Диана Бебенова проектът е своеобразно продължение на инициативата на Съвета на Европа « Всички сме различни, всички сме равни», проведена през 2007 година. Но за разлика от кампанията акцентът е поставен в образователната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар