четвъртък, 1 декември 2011 г.

Елекронните здравни карти вече се издават в пощенските станции в Силистренско, напомнят от РЗОК


За издаването на ЕЗОК гражданите на област Силистра трябва да се обръщат вече към пунктове на „Български пощи“, в Силистра , Тутракан , Дулово и Главиница. Промяната е факт от 16 ноември , когато за издаването на електронния здравен документ бе избран нов изпълнител, съгласно Закона за обществените поръчки, с който НЗОК има договор за изработка и доставка.

Заявлението за издаване вече ще се получава безплатно на място в пощенската станция или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, като се представя задължително лична карта и се оставя копие от нея. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представя акт за раждане и личната карта на единия от родителите, като се оставят копия от двата документа. Отпада досегашното изискване за наличие на снимка и подпис върху ЕЗОК, което също ще улесни гражданите. Запазва се изискването документите да се подават, както и готовите ЕЗОК да се получават, лично или от нотариално упълномощено лице.
Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е 15 дни.

Ако на здравноосигурено лице му се налага да отпътува в по-кратки срокове и не може да изчака 15 дневния период за изготвяне на европейската здравноосигурителна карта в РЗОК до 24 часа се издава Удостоверение, временно заместващо ЕЗОК, със срок на валидност максимум 2 месеца.

Ежемесечно Районна здравоосигурителна каса Силистра проверява здравноосигурителния статус на лицата, на които вече е издадена Европейска здравноосигурителна карта. При констатиране на прекъсване на здравните права РЗОК обявява издадената им Европейска карта за невалидна.

До момента РЗОК Силистра е одобрила изготвянето на 1 163 бр. Европейски здравноосигурителни карти (ЕЗОК) и 637бр. Удостоверения, временно заместващо ЕЗОК, даващи право на спешна и неотложна медицинска помощ в държави от Европейския съюз на здравноосигурените лица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар