сряда, 15 февруари 2012 г.

Изпускаме наполовина язовирите в Силистренско, три нови водоема са включени в списъка на потенциално опасните водни обекти в област Силистра

Това съобщи днес Областният управител Николай Димов ,по време на провелото се близо двучасово заседание на кризисния щаб в Силистра . Трите нови потенциално опасни язовира - Памуккулак , Майор Ценович и Бабук, са добавени лед направения оглед и анализ от междуведомствената група създадена със заповед на Областния управител . Така от седем потенциално опасните за инфраструктурата и населението водоеми в силистренско , обектите стават 10 от общо 68 водоема на територията на цялата област.

„От 7 до 10 от водоемите в Силистренска област са потенциално опасни за далекопроводи, пътища и водопреносни мрежи, а някои от тях – край села като Малък Преславец в община Главиница и Добротица в община Ситово, и за местните жители”, обясни областният управител Николай Димов.

Целево ще бъдат изпуснати наполовина през преливниците си 68 язовира, вкл. един рибарник, в област Силистра, за да имат аванс при евентуални наводнения през пролетта, съобщиха от областната управа. Предписанието е на Държавно предприятие „Язовири и каскади”. Там, където преливниците не работят, кметовете на населени места ще трябва да огледат отводнителните канали и да заострят вниманието на концесионерите . На кметовете е разпоредено също да уведомят населението, да не ползва замръзналите язовири за риболов, игри и пързалки. Проверките на междуведомствената комисия продължават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар