сряда, 28 октомври 2009 г.

САМО ОТ 3 СЕЛА СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ПОД НАЕМ

Трийсет и един малоимотни и безимотни жители от селата Бабук, Богорово и Проф. Иширково са кандидатствали за ползване на общинска земя под наем за 1 стопанска година. Това съобщи Снежана Неделчева, ръководител на дирекция „Общинска собственост” след края на кампанията.
На 8 души са отхвърлени заявленията, тъй като адресната им регистрация е извън населеното място, където са земите, или за неплатени местни данъци и такси.
Ще бъдат сключени 23 договора за близо 115 декара площи. Двайсет са кандидатите от село Бабук, които ще обработват около 82 дка ниви. Шест молби са одобрени за село Богорово и една - за село Проф. Иширково. Тази година общината успя да осигури 1 360 дка общински обработваеми земи в 18 селища на общината без Попкралево.
Според нормативната уредба всяка година се предоставят до 10 дка земя за ползване под наем от бедни граждани в общината. Целта е да подпомагат домакинствата си със земеделска продукция. Таксите варират от 12 до 20 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Договорите се сключват за срок от една стопанска година.
През миналата година са сключени 11 договора, тъй като голяма част от кандидатствалите са били неизрядни платци към общината. Тази година са двойно повече, но тенденцията през последните години е към намаляване на броя на кандидатстващите, най-често заради неплатен данък „МПС”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар