сряда, 2 декември 2009 г.

Ветеринарните инспектори предупреждават "Внимавайте с РИБАТА"

Преди големия празник Никулден, ветеринарните инспектори предупреждават, че трябва да се внимава с рибата, която се купува.
Именно преди празника се появяват търговци, които не са коректни и предлагат некачествени и стари хранителни продукти, опасни за здравето на човека.
Инспекторите припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба на риба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите.
Не повече от два дни може да се съхранява рибата при температура от 1 до 5 градуса. Необходимо е преди да бъде поставена в хладилно съоръжение, рибата да бъде охладена в лед.
Най-честите нарушения около празника обикновено са свързани с пропуски в документите за произход на продуктите, липса на разрешителни за временен обект за продажба на риба на открито и неспазване на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти.
Преди празника ветеринарните инспектори от регионалните структури на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) започват масови проверки на предлагането на риба и рибни продукти.
Проверките са разпоредени от директора на НВМС Йордан Войнов.
Те ще бъдат извършвани в цялата страна.
Ще се проверява продажбата на риба и рибни продукти на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти.
Инспекторите проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е на стойност 150 лв.
Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар