сряда, 24 февруари 2010 г.

450 дози ваксини против дребна шарка е предоставила РИОКОЗ Силистра на общопрактикуващи лекари в Силистренско

Акцията е в рамките на провеждащия се първи етап от извънредната национална кампания за имунизазация против морбили. Съгласно заповед на здравния министър в първият етап на имунизационната кампания ще бъдат обхванати всички лица на възраст от 13 месеца до 20 години, принадлежащи към най-рисковите контингенти, които от досегашната характеристика на протичане на епидемията в страната се оказват живеещите в обособени ромски квартали, махали или селища. Най –голям брой ваксини са раздадени на личните лекари в селата Зарник, Голеш и средище в община Кайнарджа, където през януари месец при пдобна скампания са били обхванати едва 50 % от подлежащите на имунизация. Това съобщи за р. Мелодия д-р Теодора Начева, директор на дирекция “Надзор на заразните заблявания” в РИОКОЗ Силистра. В списъка с рисков контингент са с. Искра, общ. Ситово и с. Алеково, община Алфатар, където преди година е имало огнища на заболяването и сега медецинските специалисти се стараят да обхванат рисковия контингент в тези селища.
Според доктор Начева, на този етап има само единични случаи на заболели от морбили, а през месец януари, общият брой заболели е бил около 20.
По данни на РИОКОЗ Силистра, лицата определени, като рисков контингент по отношение на заболяването в силристранско са около 700. Очакват се и нови дози ваксини, при реализацията на следващите етапи от извънредната имунизация, в рамките на които ще бъдат имунизирани всички лица от 13 месечна до 20 годишна възраст

Няма коментари:

Публикуване на коментар