сряда, 24 февруари 2010 г.

Остава в сила предупреждението за бързо покачване на р. Дунав

Значително и бързо повишаване на нивото на река Дунав, се очаква през следващите няколко дни, съобщиха от Областната администрация в Силистра, позовавайки се на Агенцията за проучване и поддържане на реката. Според съобщението „ в общия българо-румънски участък през следващите 4 дни нивото на реката ще е по-високо от петите на дигите и на много места ще залее крайбрежната тераса и островите.” Има опасност от аварии на понтони и закотвени плавателни съдове.
От “Гражданска защита” в Силистра съобщиха, че са изпратени писма до кметовете на крайбрежните общини за създаване на групи за наблюдение при наближаване на критичното за този участък ниво от 777 сантиметра и за осигуряване на инертни материали за евентуално надграждане и укрепване на брега. По данни на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по река Дунав , днес нивото при Силистра се е повишило с 56см до 505 см, а прогнознито ниво за утрешния 25 февруари е ново покачване от 72 см до 577см. Данните на агенцията сочат също , че днес при ново село повишаването на водния стълб на водата е в застой, като най-високото ниво в българския участък е измерено при Лом-652 см.
Необходимо е дигите да бъдат почистени от растителност, смятат специалистите.
В “Гражданска защита” се прави инвентаризация на наличната техника за отводняване и на количеството чували за надграждане и укрепване на брега.
Силистренска фирма, заедно със специалисти от “Гражданска защита” и пожарникари вчера , е направила първото в района учение с персонала си за действия при наводнение.
По данни от “Гражданска защита” в Айдемирската низина е повишено нивото на подпочвените води и има частични заблатявания. Две къщи са отводнени вчера от екипи на „Гражданска защита” – в селата Калипетрово и Срацимир. Установено е, че водата се е просмукала в избите на къщите вследствие на топенето на снега и падналите дъждове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар