петък, 12 февруари 2010 г.

Данъчните в силистра – изрядни към хазната

Всички служители на Офис-Силистра са проверени за дължими от тях просрочени задължения. Установено е, че неизрядни към държавата служители на НАП в Силистра няма.
Близа 8400 лева от глоби са постъпили в силистренския офис на Националната агенция за приходите (НАП ) през първия месец на 2010 г. Глобите са наложени на граждани и фирми от различни държавни институции. Най-честите случаи са свързани с глоби от КАТ, които не са платени в срок, както и с глоби, налагани от регионалните инспекции за опазване на общественото здраве, горски стопанства.
Събирането на неплатените в срок глоби премина в приходното ведомство от началото на годината, когато Агенцията за държавни вземания се вля в НАП. След промяната всеки, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски , задължително се проверява за неплатени глоби.
Удостоверенията за платени данъци и осигуровки се изискват от много държавни органи по различни поводи, като например за участие в обществени поръчки, при кандидатстване за банков кредит, при издаването на разрешителни за оръжия.
След месец март гражданите, които са натрупали най-много неплатени глоби към различни държавни институции, ще бъдат лично информирани по телефона от информационния център на НАП. От агенцията добавят, че глобите, наложени на граждани от различни институции, се плащат в установените от закона срокове пред съответния държавен орган. Неплатените навреме глоби се изпращат в НАП едва след като не бъдат внесени в срок по сметката на издалия глобата, например КАТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар