понеделник, 17 май 2010 г.

Инициативата „Нощ в музея” за четвърти път в Силистра

За четвърта поредна година Регионален исторически музей – Силистра се включва в европейската инициатива „Нощ в музея”.
Осъществяването й тръгва още от 2005 г., по идея на френското Министерство на културата и комуникацията. Празничната програма няма за цел обикновено запознаване с атрактивната експозиция на музея, а едно ново емоционално докосване до миналото на нашия град, което ни кара да се гордеем, че сме силистренци.
По време на „Нощта в музея” за първи път ще бъде показана триизмерната дигитална възстановка на средновековния Дръстър. Тя ще даде възможност на силистренци да „видят” с очите си древния ни град, така както най-вероятно е изглеждал по своето време.
Пред обществеността ще бъде представена новата книга на ст.н.с. д.и.н. Георги Атанасов „Добруджанското деспотство. Към политическата, църковната, стопанската и културната история на Добруджа през ХІV в.”
Гражданите и гостите ще бъдат изненадани от обновената археологическа експозиция с нови паметници и възстановки. Специално в „Нощта на музеите” посетителите ще имат и уникалната възможност да разгледат и съкровищницата на силистренския Археологически музей. В нея за първи път ще бъдат показани и коланите на дръстърски аристократи от ХІV в. Те са открити североизточно от катедралния храм на средновековния Дръстър в разкрит некропол с погребения от Х-ХІV в. Дължината им е над 2, 00 м., а токите, накрайниците и стотици апликации под формата на двойни линии са лети от сребро и позлатени. Може да се каже със сигурност, че сред десетките средновековни колани откривани досега у нас и в чужбина, дръстърските са единствените, които са датирани в археологическа среда от втората половина на ХІV в. Възстановката и консервацията им приключи в началото на 2010 г. и сега те вече са експонирани в съкровищницата на музея.
Инициативата ще се състои на 18 май в Археологическия музей в Силистра. Началото на проявата е в 19 часа. Входът в „Нощта на музеите”, както винаги е безплатен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар