вторник, 11 май 2010 г.

Първият печат на българско училище с имената на Св. Св. Кирил и Методий е направен в силистренското село Калипетрово

Според местни изследвачи на просветното дело в Крайдунавска Добруджа първият печат на българско училище с имената на Св. Св. Кирил и Методий е направен за училището в силистренското село Калипетрово, сто и шейсетата годишнина от чието създаване се отбелязва утре.
Печатът е от 1857 година и на него са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел – символ на пробудата.
Има и околовръстен надпис “На училището свети Кирил и Методий – село Калипетрово”.
В училището е направена и първата хорова декламация от ученици в България, за която има публикации от 1851 и 1858 година в “Цариградски вестник”. Децата са декламирали стихове за “доброто улучшение на просвещението на селото им, съчинени според духовете на селяните и техните обхождения към учението”.
За просветното дело в Калипетрово има данни още от 1829 година, когато е създадено килийно училище. Светското образование в селото се свързва с името на Рашко Блъсков.
Училището в Калипетрово е построено със средствата и труда на жителите и тази традиция се предава от поколение на поколение. През 1980 година е завършена новата сграда, а жителите са отработили 7 800 доброволни трудови дни.
Демографските проблеми се отразяват и на това учебно заведение. Но се търсят възможности не само за привличане и задържане на децата в училище, но и за добрата им подготовка и осмисляне на свободното време. Училището първо в Силистренска област въвежда през 2004 година изучаването на информационни и комуникационни технологии като задължително избираем предмет от първи клас.
Според директора Владимир Йорданов това е единственото учебно заведение със собствен тенискорт.
В училището има и театрална зала, работят любителски художествени колективи.
Само от 2004 до 2008 година по проекти са осигурени над 200 000 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар