сряда, 5 май 2010 г.

ИЗОБИЛИЕ НА ДОБРУДЖАНСКИ ФОЛКЛОР ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Патриотични прояви и изобилие от добруджански фолклор изпълват афиша на майските празници на културата, организирани от община Силистра и дирекцията по хуманитарни дейности.
От 5 до 9 май проявите са посветени на 65-годишнината от края на Втората световна война (ВСВ).
По време на тържествения концерт на площад „Свобода” на 5 май от 17.30 часа 18 ветерани от войната от 31 Силистренски пехотен полк – Железния ще получат юбилеен медал от руското правителство. Преди това в Държавния архив ще бъде открита изложба от документи, снимки, оръжия, трофеи и униформи от ВСВ.
На 9 май силистренци ще се поклонят пред подвига на над 375 войни от Железния полк, загинали при река Драва през 1945 година. Цветя и венци ще бъдат положени на паметника на 31 полк.
Четири големи фолклорни събития ще изпълнят площадите в Силистра и селата Калипетрово и Сребърна. Това са: фестивалът „Пролетни игри и песни”, общинският преглед на пенсионерските клубове (събитията са етапи от подготовката за Десетия национален събор на народното творчество „Копривщица 2010”), фестивалът на хумора „Сребърна пее и се смее” и Седмият конкурс за млади добруджански народни изпълнители „Васила Вълчева”.
Във втората половина на май акцентът в културните празници са прояви, посветени на Деня на славянската писменост и българска култура – 24 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар