петък, 23 юли 2010 г.

Силистренци даряват самоучители по български език на румънски деца

Деца от основното училище в село Лунка , окръг Тулча в Румъния ще получат утре дискове –самоучители по български език и народни танци. Инициативата е на силистренската Фондация “Бъдеще 2008” , която е единстванета в България занимаваща се активно с проблемите на православните българи в Румъния. Представители на фондацията начело с предсдседателят и Ивайло Ангелов, ще отпътуват утре за с. Лунка , като дарителсата акция се осъществява с помоща и съдействието на румънските местни власти и български дарители , спонсорирали пътуването. Дисковете са предоставени безвъзмездно на фондацията от Държавната агенция за българите в чужбина, като с идеята е запознат лично министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров.До края на лятто , част от дарените от агенцията дискове ще бъдат предоставени и друго основно училище в румънското село Извоареле окрът Телеолман.
На среща по-рано с министър Божидар Димитров , силистренци са представили и идеята си за създаването на Културно-инфрмационен център в Силистра в услуга на потомствените българи в Румъния , съобщи в сутрешния блок на р. Мелодия Ивайло Ангелов , председател на фондация “Бъдеще 2008”
Министър Божидар Димитров е приел идеятас уточнението , че може да я подпомогне , след като стане ясна актуалицзацията на държавния бюджет.
На този етап осмната членове на фондацията реализират своите инициативи благодарение на съдействието на румънски и и български местни власти от крайдунавски общини , но не са успели дори веднъж да се срещната с местните власти в силистра , сподели с тревога Ивайло Ангелов.
Сред плануваните нициативи на фондацията е концерт на ансамбъл Българи в румънския град Търговище , за празника на града -8 септември , като начинанието ще се същстви със съдействието на тамошната местна власт и дарители от България , а един от основните спонсори на фондацията е д-р Милен Врабевски ,.

Няма коментари:

Публикуване на коментар