четвъртък, 30 септември 2010 г.

Ръст на събраните здравни осигуровки

С 1,1 млн. лв. повече от здравноосигурителни вноски събра НАП - Силистра през август тази година в сравнение със същия период на 2009 г. Към 31 август 2010 г. постъпленията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса са в размер на 6,4 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 5,3 млн. лв. Това представлява ръст от 20%.
За осемте месеца на тази година по сметките на НАП от силистренци, които внасят сами здравноосигурителните си вноски, са преведени 1,12 млн. лв., а фирмите са превели 3,9 млн. лв. за здравноосигурителни вноски.
Дължимите към края на август пари за здраве са 900 000 лв. от страна на фирмите и 1,3 млн. лв. от самоосигуряващи се лица от Област Силистра.
Чувствителното увеличение на събираемостта на здравните вноски се дължи най-вече на кампанията на НАП за плащане на стари задължения за здраве, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права. От тази година правата на здравноосигурен се прекъсват при повече от три неплатени вноски за три години назад, а не както досега – за една година назад.
Напомняме, че от тази година самоосигуряващите се лица, които не са платили дължимите осигурителни вноски за срок по-дълъг от три месеца, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар