петък, 25 февруари 2011 г.

Книжарница „Везни 55” открива щанд „Силистренски автори”


В Силистра бе проведена първата по рода си среща в Регионалната библиотека с представители на издателства и книжарници от града. «Идеята е да се обмени информация и да се набележат възможности за взаимодействие между тези институции», заявяват от библиотеката – инициатор на среща. В нея участваха представители на печатниците „Ковачев” и „Тибо”, както и от най-популярната в Силистра книжарница. Повод за срещата е предстоящото откриване на 7 март от 10 часа в книжарницата на «Везни 55» по ул. „Петър Вичев” на щанд само от автори от Силистренския край. В момента се изготвя списък на произведенията им през последните 10 години. В книжарницата има на разположение книги на над 10 автори от нашия град. По списъка на библиотеката обаче поне два пъти повече са издалите свои творби – поезия, документалистика и др. творчески жанрове, които заслужават да заемат място на лавицата. Някои от авторите са членове на СБП. Оказа се, че няма практика издателствата да предоставят по волята на авторите своите книги, отпечатани тук, за да бъдат на разположение на библиотеката.
Какво е най-интересното от споделеното на срещата, освен откриването на щанда на 7 март от 10 часа в книжарница „Везни 55” срещу областнатка управа в Силистра? С този ритуал на практика стартират Великденските дни на книгата и се дава началото на Великденската дарителница. В нея на бизнесмени и граждани ще бъде дадена възможност да закупят книга от списък със 100 заглавия, предимно за деца – художествени и науни произведения, както и помощна литература, за да се попълни фондът на библиотеката., който оказва се през последните десетина години е доста намалял. Ето какво сподели по време на срещата директора на РБ “Партений Павлович-Лидия Костадинова:
С помощта на „Ротари клуб – Силистра” ще бъде отправено послание до техни приятели от целия свят, за да бъде разпространена идеята за дарителницата, но в раздела „чужди езици – английски, френски, испански и руски”. Ще се отвори дума и за поредния „Маратон на четенето” под наслов „Четенето е модерно” в Силистра през м. април , като идеята е тази година да бъдат привлечени още партньори, както и за второто издание на 11 май на Старобългарски четения и песнопения, по повод Националната библиотечна седмица от 16 до 20 май.Чуйте и още интересни моменти от провелата се дуескусия

Няма коментари:

Публикуване на коментар