понеделник, 28 февруари 2011 г.

Приключи международното акция “Европейци”, която се проведе предимно на територията на град Силистра

Спецакцията на ГДБОП и колегите им от ОДМВР-Силистра е проведена днес под ръководството на Окръжната прокуратура в крайдунавския град, съобщи пред журналисти говорителят на Окръжна прокуратура Теодор Желев.Акцията е била насочена към неутрализиране на организирана престъпна дейност за източване на банкови карти от български граждани в Република Чехия и други страни от Европейския съюз.
Операцията е предшествана от задълбочен анализ на информационния обмен между правоохранителните органи в България и страните от Европейския съюз, уточни Желев Установено е, че в Силистра и региона е концентрирана голяма част от активния престъпен контингент, засичан при международни разследвания за източване на чужди банкови сметки с фалшиви карти.
За осем от лицата има издадени европейски заповеди за арест от Република Чехия – шестима от тях са от Силистра, останалите двама от София и Варна.
Рано тази сутрин в Силистра, Варна и София антимафиотите са пристъпили към извършване на проверки на лица и претърсвания на жилища и помещения, използвани от криминалния контингент. Проверени са общо 22 лица – 20 от Силистра, 1 в София и 1 във Варна. Задържани са шестима мъже с европейски заповеди за арест – В.В. (39 г.), В.А. (38 г.) и О.А. (24 г.). Д.Д. (22 г.) – в Силистра, Т.М. (30 г.) – в София, и С.С. (36 г.) във Варна. Предадени са на прокуратурата, като след произнасяне на съда предстои екстрадирането им в Република Чехия. Продължава издирването на останалите двама, като за единия от тях е установено, че пребивава на територията на Белгия.
Други четирима силистренци – Л.П. (27.), С.П. (29 г.), С.Д. (29 г.) и Я.Й. (30 г.), съпричастни към този вид престъпната дейност, са задържани за срок от 24 часа.
Претърсени са 25 адреса – 23 в Силистра, по един в София и Варна. Намерени и иззети са компютърни конфигурации, преносими компютри, флашпамети, електроника за манипулиране на банкомати, микрокамери, банкови карти, четци и батерии с електронни компоненти, заготовки на „усти”, лайсни и друга „декорация” за АТМ устройства.
Открити са още газов пистолет и въздушна пушка, преработени в бойни, наркотични вещества – кокаин и канабис, фалшива шофьорска книжка, 4 бележника със записки за незаконно лихварство.
Според прокурор Теодор Желев , такива акции винаги са плод на добра организация , но до този момент нама събрани доказателства за организирана престъпна група.
Работата по разследването на случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар