четвъртък, 31 март 2011 г.

Малките и средни предприятия осигуряват около 80 на сто от заетостта в България

Това бе съобщено на организирания в Силистра от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) обучителен семинар на тема „Придобиване на външнотърговски умения за представяне и излизане на външни пазари”.
Агенцията работи по проект за насърчаване на интернационализацията на българските предприятия на оперативната програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013 г.”. Според анализ на агенцията, който ще бъде публикуван скоро, в малките и средни предприятия в България са около 350 хиляди. Анализът показва, че предприятията, направили инвестиции в човешкия потенциал и за нововъведения, излизат по-лесно от кризата. Специалистите смятат, че мерките и политиките на държавата за малките и средни предприятия могат да се подобрят, като най-важното е намаляване на регулаторните режими и насърчаване на предприятията за излизане на нови пазари и за въвеждане на иновации в производството.Очаква се да бъде създадена и асоциация на малки и средни предприятия за подпомагане на бизнеса. В рамките на този проект Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) разработва национален експортен портал.
Определени са 12 сектора с експортен потенциал, за които с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се подготвят експортни стратегии, анализи и политики.
По проекта, който ще се осъществява до 2013 година, се предвиждат промоционални прояви – търговски мисии в държави-членки на ЕС и в трети страни и международни форуми в България. Ще се организират и участия на фирмите в изложения. Такива семинари се провеждат и в други градове на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар