четвъртък, 30 юни 2011 г.

Проверките на данъчните продължавата през целия летен сезон

От началото на изминалата седмица мобилни екипи от дирекция „Контрол” при ТД на НАП Варна извършват масирани проверки в цяла Североизточна България на ротационен принцип. От сряда до събота два екипа от Офис Силистра извършиха 18 проверки на търговски обекти в Разград (12) и Исперих (6). Само трима от търговците са се оказали изрядни по отношение на данъчното законодателство, на останалите са съставени общо 18 акта за установяване на административно нарушение. В следващите няколко дни проверяването на фирмите ще продължи в частта на осигурителното законодателство, така че е възможно да бъдат съставени и още актове.
От 30 юни до 2 юли включително двата екипа са командировани на работа в област Русе. През изминалата седмица инспектори от Русе пък проверяваха търговците в Силистра.Още по темата в рубриката ни Пари и бизнес
Обект на проверките са заведения за обществено хранене, питейни заведения, магазини за хранителни стоки и др. Инспекторите проверяват отчитането на продажбите, регистрирани ли са трудовите договори и внесени ли са дължимите данъчни и осигурителни задължения към НАП. Данъчните извършват и контролни покупки от търговски обекти, като по-късно ще направят последващи проверки, за да установят съществуват ли те на контролните ленти и правят ли опити търговците да манипулират фискалните устройства.
Проверките на данъчните инспектори ще продължат през целия летен сезон, като от началото на месец юли ще бъдат обхванати и заведенията за обществено хранене и развлечение по цялото Северно Черноморие. Екипите от проверяващи ще бъдат подсилени със служители на НАП от вътрешността на страната, а така също в тях ще се включат и служители на Главна инспекция по труда. Освен за отчитането на реалните обороти от търговците, съвместните екипи ще следят за работници, които фиктивно са назначени на 4-часов работен ден, а в действителност работят по 8 и повече часа. Заведенията, нарушавали системно данъчното законодателство и отчитали занижени обороти, ще бъдат поставени под 24 часов физически контрол от НАП през целия сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар